VIDOR 2009

Megkezdődött a szeptember eleji nyíregyházi Vidor Fesztivál, és én is itt téblábolok a városi forgatagban és színházi tobzódásokban, néha egy-egy rajzos naplójegyzetet firkantva. A zenészek, a színészek teszik a dolgukat, és a karikaturisták is. Némelyik a hirtelen jött és hirtelen ment eső elől a plázába menekülve, némelyik az utcán. Megfigyelésem szerint nagyon szelíd portrékat rajzolgatnak a bátor önkéntesekről. Ha politikus állna sorba, és ülne le eléjük a kisszékre, biztos keményebben markolnák a ceruzát, de a népet, az istenadta népet nagyon kímélik. Bár nem kéne őket se kímélni, az istenadta nép is megérdemelné a hosszú orrot.










Joe mellett a Makám együttes nótázik a gyerekeknek. A második mozin Fejérvári Zsolt és Zsoldos Péter ábrázolja a valót, az utcai felvételen pedig Tónió, és megint csak Fejérvári Zsolt melózik, Zsolt fejében némi helyszínelési zűrzavarral, ahogy az a hangsávból kiszűrődik.

És hol van a maradék két karikaturista, Marabu és Rák Béla? Hát ők a Rosenberg Triót hallgatják élőben, ami bizony irigylésre méltó élmény, már annak persze, aki a szvinget szereti. És ők meg szeretik. (Sőt, Rák Béla csinálja is, például itt.)


Nincsenek megjegyzések: