Indul a Nagy Origami hét!

Tegye fel a kezét, aki nem szeret origamizni! Na, az most kimehet az udvarra szaladgálni, mert itt most:
ORIGÁMIA tanfolyam a Marabu BlogLapon!

A dühöngő kommunizmus éveiban a kisdiákoknak azt tanították, hogy az origamit Lenin találta fel. No, ez nem igaz. Az origami egy ősi japán kulturális tevékenység. A sötét, középkori Európában még mindig csak lapulevelet használtak a népek, amikor a művelt keleten már hajtogatták fel-alá a papírt.
Mi is hát az origami igazi története?
Az origamit, egy kedves, intelligens japán kisfiú, Dragon Boldizsár találta fel, időszámításunk előtt pont tízben. Nagyon megörült neki. Először saját magáról akarta a játékot elnevezni, de figyelmeztették, hogy neki jogvédett neve van, és ha a saját nevét akarja használni, egy rakás pénzt kéne kifizetnie jogdíjra, mire a kisfiú jól beintett nekik, és inkább kitalált rá egy másik nevet.
Azt, hogy Kecskebogyózás. De megint figyelmeztették, hogy az egy csúnya magyar szó, erre azt találta ki, hogy Szukomakaszó, de az meg japánul jelentett csúnyát. Mit volt mit tenni, elnevezte hát Origaminak.
Az origamit játsszák szerte a világon kicsik és nagyok. A kicsik persze még nem tudnak precízen sarkosan hajtogatni, ezért mindíg rondára sikerül nekik a figura, és ilyenkor dühöngenek, meg csúnya szavakat használnak, mint például "kecskebogyózás!" meg "szukomakaszó!". Persze, a legtöbb felnőtt se tud normálisan sarkosan hajtogatni, és ilyenkor ők is azt kiabálják, hogy "kecskebogyózás!" meg "szukomakaszó!".
És itt jövünk most képbe mi!
Mert a Marabu BlogLap, hogy kedvében járjon olvasóinak, olyan mintákat válogatott össze, amiket még a hülyék is ki tudnak hajtogatni. De jó! Origamizzunk, hajtogassunk, vigadjunk együtt!
A hét következő napjain origami kavalkád!
Maradjanak velünk.


Felhasznált szakirodalom
- Faramuci Pasi: Origamizás szeles időben (Tókió, 1986.)
- Picifura Muksó: Harakiri, origami otthon (Oszaka, 1994. "Csináld magad sorozat" VI. rész)
- Kiazaki Misi: Automatikus vezérlésű origami hajtogató gépsorok a japán könnyűiparban (Mátészalka, 1998.)

Nincsenek megjegyzések: