Most már én is tudom

Feki a Kockafejen érdekes kultúrtörténeti adatot tett közzé. Érdemes odakattintani és tanulmányozni, mert pont én vagyok benne az adat, de tulajdonképpen engem is meglepett.

7 megjegyzés:

a Vica írta...

Kedves Marabu!

Itt a közvetlen link a bejegyzéshez: http://kockafej.net/?p=672

Üdv,
a Vica

Névtelen írta...

Köszönöm a segítséget, aVica!
Hogyan lehetett ezt megtalálni?

Névtelen írta...

Ottan láccik fenn a címsorban, teccik látni?

Névtelen írta...

Az igaz, de mielőtt a Vica nem küldte el EZT a címsort, egészen MÁS címsor látszott ott, de már kijavítottam a MÁS címsort ERRE a címsorra, és most azt szeretném tudni, hogyan keressem meg a Kockafejen EZT a címsort anélkül, hogy a Vicára kellene kettintanom, hogy küldje el.
Ez egy olyan technikai probléma, amit még mindig nem látok tisztán.
Viszont ha rajtam kívül már mindenki tisztán látja, akkor nem érdemes velem tovább erőlködni, megelégszem a kegyelem kettessel is.

a Vica írta...

Kedves Marabu!

Az a helyzet, hogy ennél a blognál egy kicsit trükkösen tudtam csak elővadászni a permalinket (adott bejegyzésre mutató link), ugyanis a szerkesztője elég sokmindent elkövetett annak érdekében, hogy eltüntesse. Általában a bejegyzés címe linkesítve van (mint a Marabu blogon is), vagy a bejegyzés időpontja, de olyat is láttam már, ahol a bejegyzés alján található adatok utáni # jelre kattintva bukkant rá az ember. Nos, itt egyik eset sem áll fenn. :)
Tehát...

Böngészőfüggetlenül működik az a módszer, hogy a cím alatti "feki"-re kattintva előjön a feki által beírt utolsó 30 (ez a szám biztos a szerkesztő beállításán múlik...) bejegyzés, ami már egy linkesített lista. Viszont ha régebbi bejegyzésre szeretnénk hivatkozni, akkor ez a módszer nem működik túl jól...

Még van egy böngészőfüggetlen megoldás, ám ez kissé buherálós. A bejegyzés alatti "comment"-re kattintva a betöltődött oldal címsorában megjelenik a permalink, csak utána van biggyesztve, hogy "#respond". Szóval törölgetni kell a felhasználás előtt. De ez a módszer legalább mindig működik.

Aztán van még a Vica módszere, ami 2-es Firefox-szal (lehet, hogy a 3-massal is, nem tudom), és Safarival tökéletesen működik az alapbeállítások mellett (kivételek persze mindig vannak/lehetnek). A címsorban ott van az RSS hírcsatornát mutató jelecske (pötty, meg két koncentrikus körív valamilyen háttéren: általában kék vagy narancssárga - bocsánat, ha túlmagyarázom). Erre kattintva vagy megjelennek új képernyőn a bejegyzések kicsit furán és linkesítve, vagy választhatunk, hogy milyen típusú híreket szeretnénk fogadni: RSS, ATOM... Jelen esetben (mert nem a hírcsatornára szeretnénk feliratkozni, hanem csak a permalinkre vadászunk) észrevételeim szerint mindegy, hogy mire kattint az ember, mert látszanak a linkek ezután.
Ugyanez a jobb oldalsávban, az "etetés" menüben is megtalálható: a "post rss" a nyerő.

Internet Explorerrel nem rendelkezem (csak egy 6-os verziójú van, amit weboldalak teszteléshez használok, ezzel a "post rss"-re kattintva a sok-sok kódból kibogarászható, hogy mi kell - ha tudjuk, mit is keresünk), szóval az újabb verzióknál nem tudom, hogy működnek ezek a dolgok.

Tehát nekem két kattintásba került a permalink előkaparása.
(persze lehet, hogy még csomó trükk létezik...)
Remélem segíthettem, vagy legalább jól összezavartam. :)

Köszönöm, hogy mindezt elmondhattam.

Üdv,
a Vica

Névtelen írta...

Köszönöm a tájékoztatást.
Másodszori olvasásnál tartok, és már sejtek valamit.

Névtelen írta...

Hátőőőő... elnézést akkor. És Safarit használok, azzal nincs ilyen probléma, mutatja a címsort, ahogy kell.