Kedvenc házi feladataink: FIZIKA

KÉSZEN VAGY MÁR A LECKÉDDEL?!
Na azt ne hidd, hogy mert a BlogLapot olvasod, addig is kimarad az életedből az iskola! Annyira jószivünk nekünk sincs, hogy pont itt találj menedéket minálunk. Na ezt olvasd órán a pad alatt, ne az Immanuel Kantot!

FIZIKA
8. fejezet
AZ ENERGIAMEGMARADÁS


Kisérletezz!
Mártsd bele a húgodat hidegvízbe! (Ha nincs húgod, kérj kölcsön az osztálytársaidtól.)
Mit tapasztalsz?
Figyeld meg: találsz-e összefüggést a húgod hővesztesége és a visítozás intenzitása között? Mivel magyarázod ezt?
Rakd ki a húgodat száradni!
Figyeld meg, hol szárad gyorsabban: a napon, vagy a hűtőszekrényben? Milyen következtetést vonsz le? Milyeneket nem?


Albert Einstein, a nagy fizikus szintén utálta a húgát. Ennek köszönhetjük, hogy feltalálta az energiamegmaradás törvényét. Ez kimondja, hogy az energia nem vész el, csak átalakul, például a mozgási energia izzadtságszaggá, a hőenergia szintén izzadtságszaggá, az elektromos energia pedig kereskedelmi rádiós csocsikaműsorrá, de az meg szintén izzadtságszagú. Ezért a tudományos felfedezéséért Einstein Nóbel-díjat kapott, jó híres ember lett, sokat szerepelt a tévés show-műsorokban, és megnövesztette a bajuszát meg a haját, hogy jobban hasonlítson saját magára. Hegedülni is megtanult, és a tévés show-műsorokban is sokat hegedült, főleg az energiamegmaradás törvényéről szóló vonósnégyeseket.
Később eszébe jutott egy príma képlet, az, hogy: E=mc2, de sajnos elfelejtette felírni magának, és később a cét zsírszalonnával helyettesítette, mert csak az volt neki otthon. Nem baj, a képlet így is egészen jó, és ezért is kapott még egy Nóbel-díjat.


Összefoglalás

Albert Einstein utálta a húgát.
Hegedülni is szokott (Albert Einstein).
A híres energiamegmaradási tétel (Albert Einsteiné): E= m(zsírszalonna)2


Ismétlő kérdések
1. Mennyi helyzeti energiát veszít a húgod, ha leejted őt valahonnan? Hegedül-e közben?
2. Számold ki az Einstein tétel segítségével a megmaradó energiát, ha m = húgod, és zsírszalonna = fél kiló. Marad-e annyi energiája a húgodnak, hogy elszaladjon?
3. A függvénytáblázat segítségével számold ki, milyen energiájú pofonokká alakítja át apád a húgodon elvégzett fizikai kisérleteidet!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

:-D