Helyzetelemzés 1994 körül


A Népszava egyik rajzolója voltam abban az időben, ez is ott jelent meg. Ez a napilap igen jó volt akkoriban.
A jobboldal-baloldal közti ingázást, a reformnekilendülést, visszatorpanást rajzoltam meg a karikatúrában. A rajz vagy igaz vagy sem - de a múltról szól. Manapság már bölcsebb a szavazójoggal bíró nép, tudja, hogy kikre bízza a vezetést, nehogy véletlenül becsavarodjunk.

Múltbatekintés, megint


Másik komolyas képregény a múltból. Fantasztikum, hogyne. Amellett morális mondandó, felduzzadt szöveggel.
Igyekeztem kis méretre venni, hogy a szöveg ne legyen olvasható. Nem mondanám tökéletesnek.

1988: képregény

A nyolcvanas években képregényrajzoló akartam lenni. Viccesekkel próbálkoztam főként, de kipróbáltam magam komolyban is. Ez az egyik.
Akkor persze számomra extra dolog volt, hogy a középkori Macbethet kevertem egy fura kiborggal, de akkoriban a scifit még komolyan vettük.

Archívum


Képregényecske a kilencvenes évekből.
Múlt századi. Nem tudom, hol jelenhetett meg, de remélem, az olvasók okultak belőle.

Országgyűlés anno

Rég rajzoltam ezt a képet, húsz éve talán. Ezzel köszöntöttem boldogan az új világot, a többpártrendszert, a demokráciát, a parlamentarizmust. Akkor még nem is Marabu volt a rajzok csücskébe írva, hanem SzLR. A Ludas Matyiban jelent meg. Az egyikben. (Van értelme még visszaemlékezni, hogy melyikben?) Szabadkézi színezés, bizony, elszöszölhettem vele annakidején. Ventus hajrá Juventus.
Van a rajton egy-két tárgyi hiba, elismerem.
Például ott alul az a liberális külsejű gyanús szerkesztő Borsszem Jankó című lapot tart a kezében. Ez csak kultúrcsúsztatás, mert így legalább tudja a T. Olvasó, mire gondolok. Ha azt írom, Charivari Dongó, hosszan tűnődne, mi a fene ez. (Az már csak hab a tortán, hogy két Eötvöst is egybemostam a történetben, bár csak én tudom, hogy hogyan.)
20 év telt el a rajz születése óta, azóta az Országgyűlés megkomolyodott, és már nem nem lehet róla ilyen léha vicceket rajzolni, csak igen erős, igazságtalan túlzással.
De jó többpártrendszerben, demokráciában, parlamentarizmusban élni.
Túlélni.