E. sz. 3. sz.

Énfelségem, tefelséged, őfelsége,
mifelségünk, tifelségetek, őkfelségük.

Szép kék rajz

Közéleti szemle

A Hócipőben ilyen rajzok jelennek meg. Például.


Rögvalóság

Na, hama-hama egy szociálisan érzékeny karikatúrát is kell ide tenni, hogy lássa az olvasó, a Rajzoló nem csak vihogni tud a hülye szóviccein, hanem bizony fürkésző szemét néha rája veti a társadalom égető problémáira is.

K! B! F! P! T!


Hö-hö, a cím becsapós volt, nem tudom, észrevette-e valaki, hogy a "T!" nem tartozik a sorozatba.

Nézzünk be a ravatalozóba, jó?


(Egyébként ha már a ravatalozónál tartunk, tudna valaki magyarázatot adni erre a szófejtésre: rav-ravat-ravatal-ravataloz ...?)

Autómentes sétakarikatúrák

Volt karikatúraesemény a hétvégén, amiről nem tudok hírt adni, mivel engem máshová sodort a sors vihara. De Halász Géza és Joe segít, hogy részleteket tudjanak meg azok, akik szintén nem arrafelé sétáltak. Hátha kedvük lesz arra sétálni jövőre. Én biztos ott leszek, hogy bepótoljam az idei hiányzást.

A tévé elfoglalása

Amikor könnyedén megy

Némely napon könnyedén szalad a ceruza a papíron, némelykor pedig csak a radírozás, és a vonalak botladozása van. Nem tudom, min múlik ez. A nehézkes napokon legjobb lenne letenni a ceruzát, és másba kezdeni, hiszen aznap úgyse fog menni, csak hát ezt nem lehet a leadási határidők miatt.
Ez a fenti rajz például egy könnyed nap eredménye. Kecses ívek, könnyedén libbenő figura. Egyszerű és tiszta, mint egy Szabolcska versecske.

Rajzok borról (na jó, meg szőlőről is)

Mi hír Baján?
Pontosítsunk. Mi karikaturistás hír van Baján?
Na, erre már megvan a válasz, mégpedig Kelemen István tudósításával, egyenest a helyszínről:

"Szeptember 11-12-13-án szabadtéri karikatúra kiállítás nyílt Baján, a Szentháromság téren, a Grassalkovich palota előtt.
Hazai és a környező országokbéli karikaturisták küldték el munkáikat a II. Bajai Borfesztiválra.
A kiállítás rajzai megtekinthetők a klikk! címen."

(Kelemen István fotója)

Intellektuális vicc, de lehet, hogy nem

Joe portrézik

Joe szerint ilyen vagyok. Szerintem remegett a keze rajzolás közben, - egy művésznek nem szabadna annyi sört innia, miközben alkot. A cerkámat például már egészen görbére rajzolta.

VIDOR heppeningelés

Hazatértem a Vidor fesztiválról, hoztam szép színházi élményeket, (elsősorban: Hű, de messze van Petuski! - Tamási Zoltán Capitano-díjával), zenebona utóhangokat a fülben, (Rosenberg Trio, Cáceres), és a hangulatot, a színház, az utca hangulatát.
Most hát kezdődik az itthoni íróasztal rabszolgaság.

De még hadd idézzem fel a múlt csütörtököt, amikor a képreményes Kertész Sándor, Képregénytörténeti és Képregényfejlesztési Manedzser, meglepetésként egy hirtelen karikatúrakiállításocskát rittyentett a nyíregyházi Kossuth tér csücskére, és megszervezett egy rádiós beszélgetést a karikatúraszakma ügyeiről, bajairól.



Bakáts Tibor Settenkedő, a beszélgetés ügyvivője sodorta a gondolatok fonalát, mi pedig igyekeztünk nagyon okosan meglátni a helyzet állását, elemeztük a problémák gyökerét, listáztuk a válságjeleket, szóval volt ám mélység és súlyosság.



Így aznap csütörtökön elöntötte a karikatúra a főteret, alig lehetett oldalazva kerülgetni.



A színház galériájában pedig szintén gyülekeztek a rajzok, a heti eseményeket idézgetve.



És ezzel vége a mókakacagásnak, kezdődjön az ősz, a sárguló falevelekkel.

Szeptember 1, kezdődött az iskola

Nyíregyháza Kossuth terén artista ifjak szórakoztatják az arra ácsorgókat. Őszi napsütés, taps, vidorság, és nyüzsi.



És nicsak! Véletlenül és spontán nem Rák Béla karikaturista álldogál az egyik utcai rajznaplója mellett? De igen, ő az! Épp erre járt. A kamera pedig tovább nyomoz a fal tövében: van-e még arra más rajzolótól is karikatúra? Igen, van.

Portré attól, aki nem tud portrézni

Színház, világzene, és utcabulik nap mint nap. És a rajzos jegyzetek az előző napi eseményekről kirakatokban, földön. Mindenki elsiet mellettük, pedig mi munka van bennük. Pláne azokban, amiken portrézni merészelek. És pláne mi munka van azokban a portrékban, amiket meg se rajzolok, mert a huszadik sikertelen próbálkozás után kidobom a papírkosárba a fals, szerencsétlen próbálkozásokat.


(A rajzok: Selim Seslerről, és a jelképesen ábrázolt Rosenberg Trióról)