VIDOR 2009

Megkezdődött a szeptember eleji nyíregyházi Vidor Fesztivál, és én is itt téblábolok a városi forgatagban és színházi tobzódásokban, néha egy-egy rajzos naplójegyzetet firkantva. A zenészek, a színészek teszik a dolgukat, és a karikaturisták is. Némelyik a hirtelen jött és hirtelen ment eső elől a plázába menekülve, némelyik az utcán. Megfigyelésem szerint nagyon szelíd portrékat rajzolgatnak a bátor önkéntesekről. Ha politikus állna sorba, és ülne le eléjük a kisszékre, biztos keményebben markolnák a ceruzát, de a népet, az istenadta népet nagyon kímélik. Bár nem kéne őket se kímélni, az istenadta nép is megérdemelné a hosszú orrot.










Joe mellett a Makám együttes nótázik a gyerekeknek. A második mozin Fejérvári Zsolt és Zsoldos Péter ábrázolja a valót, az utcai felvételen pedig Tónió, és megint csak Fejérvári Zsolt melózik, Zsolt fejében némi helyszínelési zűrzavarral, ahogy az a hangsávból kiszűrődik.

És hol van a maradék két karikaturista, Marabu és Rák Béla? Hát ők a Rosenberg Triót hallgatják élőben, ami bizony irigylésre méltó élmény, már annak persze, aki a szvinget szereti. És ők meg szeretik. (Sőt, Rák Béla csinálja is, például itt.)


Érv a nyomtatott sajtó mellett

Na most mi értelme van ezeknek a poénoknak a monitoron? Akárhogy is forgatom, nem él ez itt meg. Ennek papíros sajtó kell, olyan Gutenberges. Ha elérkezik a nyomtatott sajtó alkonya, mi lesz ezekkel a poénokkal? A Kretén magazinban jó volt, de pixelen mi értelme?
Hajrá papírsajtó!

2 in 1
A Kretén magazin válaszol a gazdasági válság kihívásaira! Kedves olvasóink ebben a számunkban többfunkciós Marabu karikatúrákhoz juthatnak hozzá, és mindezt ugyanannyi pénzért.
KETTŐ AZ EGYBEN RAJZOK
Turista sebtapasz karikatúra


1. Olvassa el a viccet, és kacagjon rajta gyöngyözően.
2. Tépje ki a lapból a rajzot. Menjen kirándulni. Essen el, és horzsolja le a térdét. Nyálazza be a kitépett karikatúrát, és ragassza a vérző sebre. Máris kész a turista sebtapasz, mehet tovább a túra!
Köszönjük neked, Kretén magazin, hogy ebben a súlyos gazdasági válságban segítesz nekünk takarékoskodni, és megspórolod nekünk a turista sebtapasz árát!



2 in 1
Utolért bennünket a gazdasági válság, összébb kell húznunk a nadrágszíjat... De sebaj: a Kretén magazin segít a takarékoskodásban! Kedves olvasóink ebben a számunkban többfunkciós Marabu karikatúrákhoz juthatnak hozzá, és mindezt ugyanannyi pénzért.
KETTŐ AZ EGYBEN RAJZOK
Olimpiai láng karikatúra


1. Olvassa el a viccet, és törjön ki önből az egészséges hahota.
2.Tépje ki a lapból a rajzot. Várja meg az olimpia évét. Sodorja össze a kitépett rajzot tölcsérformába, gyújtsa meg a végét, és szaladjon vele. Máris kész az olimpiai láng, és még csak sorba sem kellett állnia érte.

Köszönjük neked, Kretén magazin, hogy ebben a súlyos gazdasági válságban segítesz nekünk takarékoskodni, és megspórolod nekünk az olimpiai láng árát!

Hajrá

Hallom, a jól megválasztott úszódressz mostanság eldöntheti a végső dobogós eredményeket is.
Nem is kétlem.



VIDOR

Augusztus végén, szeptember elején újra a Vidor fesztiválon fogok rajzolgatni a zajló eseményekről, úgyhogy egy kis bemelegítésként leltárt csinálok, milyen témák is szoknak arrafelé előfordulni.

Szóval van ugye maga a színházi fesztivál a nagyszínpadon...


A kamara színpadon...

Aztán a szabadtéri koncertek...


Belvárosi utcabulik...
Gyerekelőadások...

És egyéb külső programok...

Örülök, hogy van olyan rendezvény még az országban, ahol hogyha a "vidámság és derű" (=VI-D-or) a főmotívum, nem feledkeznek meg a karikatúráról sem.

Búcsú az elavulttól

Most vettem észre, hogy az APEH logót változtatott. Kár, a régit jól ki lehetett használni rajzokhoz.
Na, majd igyekszem az újnak is megtalálni a helyét.


Miért nem akar senki se bankár lenni?

Nem úgy egészbe, hanem részletébe nézve


A helyzet az, hogy akár jó ez a viccecske, akár nem, örülök, hogy megszületett, mert egy piros sapkás törpét úgy megszólítani, hogy "Nézze, Róbert..." már önmagában megelégedetté tesz.

Hírek

Ha már megnézted Varnyút digitálisan,


akkor friss hír: most már nézheted analógosan is:


Hama-hama.

Fándli és tsai

Flag

Joe blogján mindig találok olyan kütyüt, amit megirigylek, és én is idebiggyesztem magamnak. Na most olyat találtam, ami teljesen fölösleges, viszont nagyon érdekes. A FlagCounter nevű kütyü itt lent balra számolja, hogy melyik országból hány látogató tévedt az oldalamra. A magyar zászlósokkal nincs semmi dolgunk, ide jönnek, beleolvasnak, továbbmennek. De kíváncsiam várom, ide téved-e idegen nyelvű látogató is, aki nem tud mit kezdeni a szöveges viccekkel, viszont én utólag jót röhöghetek rajta, mint a budapesti utcákon tébláboló eltévedt külföldieken.
Hajrá külföldi zászlók!

A nép, az istenadta nép

Kép + kép + fél kép

Nem elég, hogy az embernek képeket kell rajzolni egész nap, vannak olyan képek, amikben még újabb képek vannak a falon, és azokat is meg kell rajzolni.
A meló, a meló, a meló!

Hejesírási hiba


Egy kis szótorzítás, és az "egyenruha" szétbontásával máris viccecske kerekedik.
A baj csak az, ha a lapnál korrektor is dolgozik, aki kijavítja a helyesírási hibákat, így aztán egybeírva "egyenruha" jelenik meg nyomtatásban, a viccbe illő "egyen ruha" helyett.

Kőkorszaki visszatekintés

(Hát az nem úgy volt ám, hogy annakidején minden hülyéből lehetett ősember! Az ősemberséghez is ész kellett, senkinek se alkalmazott szakképzetlen ősembereket, szükség volt az érettségire, minimum.
Na, akkor időutazás. Nézzük csak meg azokat a hajdani érettségi tételeket. - Megjelent a Kreténben, na persze.)


PALELÓLITTIKUMBELI ÉRECCSÉGI TÉTELEK
Há ammég semmi, hogy fölegyenesedté, meghogy kétlábon jársz, ez kevés, mint üresbarlangban a brummogás, (vagy mi), háccóval nem marathacc bunkó mindég, eccer má le kő éreccségizned is, he! Ami kő, az kő.
Hát akkó veddelő ja filctóladat, aszt tőcsd ki, meg húszd alá. Ha meg még nincsen főtalálva a filctól, pechöd van.


TÖRTÉNELEMES ÉRECCSÉGI

1. Mi történt tegnap? (Fejtsd ki egy rövid esszében.)

2. Ki találta föl múlt héten a gyűjtögető életmódot, ha nem te?

3. Hogyan esett le tavaly Duga-Buga nagyapó a fáról?

4. Hogyan szorult be Dadu-Dadu nagybácsi a gleccser alá, és mik lettek ennek a társadalomszociológiai következményei?

5. Kitül származnak az alábbi híres idézetek?
a, "Én lenni nagy főnök! Hö! Hö! Én lenni legnagyobb főnök! Hö! Hö! Én ungabunga minden nőstény! Hö! Hö! Én ungabunga minden barlangi medve! Hö! Hö!"
b, "Ez a piros bogyó ehető, ez a zöld bogyó mérgező, ezt a lila bogyót nem ismerem, gyere csak ide, Karcsika, kóstold meg egy kicsit!"
c, "Én hallok nagy dübörgés! Én hallok közeleg nagy csorda! Én örülök sok hús! Én dúskálok nagy lakomába-ba-bannn! ba-ba-bannn!! ba-ba-bann!!!..."


MATEMATIKUSOS ÉRECCSÉGI

1. Ha fejbe vágnak a bunkóval egyszer meg még egyszer, hányszor esöl hanyatt?
Megoldása: Egy meg egy az egyszer.

2. Ha az egyik kezeden is van öt ujj, meg a másik kezeden is van öt ujj, aztán csörtet vagy tizenhárom vaddisznó, hogyan számolod meg űket?
Megoldása: Használd a fejed, te! Márminthogy a lábfejed.

3. A hordából nyolc nősténnyel ungabungázol, de abból hárman testvérek, akkor hány anyósodat kell még utálnod, ha kettőt már föláldoztatok közülük a barlangi medvének?
Megoldása: Sokat, mert te a haverjaid anyósait is utálod.

4. Logikai feladat. Ha három neandervölgyi két mamutot eszik meg négy nap alatt, hány neandervölgyi eszik meg négy mamutot két nap alatt?
Megoldása: Tökmindegy, mert úgyis csak három neandervölgyi van, a többi már kihalt.